Εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ντύσσελντορφ

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 βρέθηκα, έπειτα από πρόσκληση της καθηγήτριας κ. Αντωνίας Πολυξενίδου, στο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο του Ντύσσελντορφ. Μαζί με τον κ. Χρίστο Γιαξίδη, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προχωρήσαμε σε ενημέρωση περίπου 25 μαθητών, σχετικά με τις εναλλακτικές διαδρομές σταδιοδρομίας, περιγράφωντας τις προσωπικές μας βιογραφίες. Παράλληλα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέτουν ερωτήματα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, όπου ο διάλογος είχε τον πρώτο λόγο.

Με την κ. Πολυξενίδου παραμένουμε σε συνεχή επικοινωνία και ήδη έχουμε συμφωνήσει την περαιτέρω συνεργασία μας, όταν επιστρέψουμε και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς, μετά την κρίση του κορονοϊού.

Η πρώτη εκδήλωση Girls’ Day στην Αθήνα

Από τον Μάϊο του 2017 εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό ινστιτούτο FIAP e.V., όπου έχω την ευκαιρία να λαμβάνω μέρος σε αρκετά πρότζεκτ. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ GRÆDUCATION, διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε την πρώτη εκδήλωση Girls’ Day στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό σε πράσινα επαγγέλματα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2019. Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων και υποστηρικτών ήταν ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, κ. Thomas Rachel, καθώς και η κ. Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ..

Περίπου 300 κορίτσια συμμετείχαν σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις και διαγωνισμούς σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα πράσινα επαγγέλματα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ανακάλυψαν τις τεχνικές τους δεξιότητες, τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, ενώ αρκετά κορίτσια εξέφρασαν την επιθυμία τους να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία σε αυτούς τους επαγγελματικούς τομείς. Ιδαίτερο σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η δυνατότητα που τους δόθηκε να «ξεναγηθούν» σε ένα Αιολικό Πάρκο με τη βοήθεια της Εικονικής Πραγματικότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εκδήλωση μαθητών 2ης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης

Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 παρευρέθηκα, ύστερα από πρόσκληση της διευθύντριας της 2ης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης, κ. Αγγελικής Φιλιππίδου, στο χώρο της σχολής όπου θα πραγματοποιούνταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, στις οποίες έχω λάβει μέρος μέχρι σήμερα.

Μαθητές από όλες τις ειδικότητες της σχολής δημιούργησαν μια «εικονική» επιχείρηση, με κάθε λεπτομέρεια και με όλα τα τμήματα που είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε σε μία κανονική επιχείρηση. Η επιχείρηση έλαβε το όνομα «Πρότυπο Κέντρο Υγείας και Ομορφιάς: Ευεξία», ενώ οι μαθητές παρουσίαζαν τα προϊόντα τους στο κοινό, λειτουργώντας ως επαγγελματίες της θέσης την οποία κατείχαν.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποδεικνύει, περίτρανα, πόσο σημαντική είναι η δουλειά των καθηγητών στις επαγελματικές σχολές, αφού είναι εκείνοι που μπορούν να δώσουν κίνητρα στους μαθητές τους να γίνουν σωστοί επαγγελματίες στο μέλλον.