Ποιός είναι ο John L. Holland και τι σχέση έχει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τον επαγγελματικό επαναπροσδιορισμό καριέρας;

Ανακάλυψε τους 6 τύπους προσωπικότητας κατά Holland

Ο Holland υπήρξε ψυχολόγος και ερευνητής της θεωρίας του επαγγελματικού προσανατολισμού. Συνάδελφοί του θα τον χαρακτηρίσουν ως «έναν από τους πιο σημαντικούς ψυχολόγους του 21ου αιώνα». Η θεωρία του δημοσιεύτηκε αρχικά το 1959, ωστόσο κατά καιρούς δέχθηκε πολλές διορθώσεις και από τον ίδιο, αλλά και από συναδέλφους του, με τον ίδιο τον Holland να δημοσιεύει την τελική της μορφή το 1997.

Μέσα από αναλύσεις και παρατηρήσεις σκιαγραφεί τα διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων και τα κατηγοριοποιεί σε 6 τύπους. Κάθε τύπος προσωπικότητας σχετίζεται με ένα εργασιακό περιβάλλον που αντιπροσωπεύει μία ή περισσότερες κατηγορίες επαγγελμάτων με κοινά ψυχομετρικά χαρακτηριστικά. Οι τύποι αυτοί συνυπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, εκείνο όμως που διαφοροποιεί τον έναν από τον άλλο είναι η ένταση και η δυναμική του κυρίαρχου τύπου κάθε ανθρώπου. Πρόκειται για δυνατά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ταλέντα του. Ο κυρίαρχος τύπος είναι εμφανής από πολύ μικρή ηλικία, αφού η ολοκλήρωση και παγίωσή του πραγματοποιούνται στα πρώτα 6 με 7 χρόνια της ζωής μας.

Ποιοί είναι όμως αυτοί οι 6 τύποι και ποιά τα χαρακτηριστικά τους;

Πρακτικός

Οι άνθρωποι με αυτόν ως κυρίαρχο τύπο προσωπικότητας είναι σαφώς πρακτικοί και ρεαλιστές, διακρίνονται από εσωστρέφεια και είναι προσγειωμένοι. Στην εργασία τους είναι αποτελεσματικοί, ειλικρινείς και ευθείς. Αρέσκονται σε χειρωνακτικές εργασίες, συχνά στην ύπαιθρο, τους αρέσει η εργασία τους να σχετίζεται με μηχανές και όπλα, ενώ διαθέτουν τεχνικές δεξιότητες. Τεχνικά, τεχνολογικά, μηχανολογικά ή κατασκευαστικά επαγγέλματα αποτελούν συχνά την πρώτη τους επιλογή.

Ερευνητικός

Πρόκειται για ανήσυχα πνεύματα με κλίση στην έρευνα και τις επιστήμες. Η περιέργεια, η ευρυματικότητα, η παρατηρητικότητα, η κριτική και αναλυτική σκέψη αποτελούν τα βασικά τους γνωρίσματα. Επαγγέλματα με έμφαση στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, τα μαθηματικά ή τη φυσικοχημεία είναι εκείνα που τους ταιριάζουν περισσότερο.

Καλλιτεχνικός

Εδώ ανήκουν οι άνθρωποι με φαντασία, δημιουργικότητα, ευαισθησία. Χαρακτήρες πολύπλοκοι, ανοιχτοί, εκδηλωτικοί, ελεύθεροι, χαοτικοί και ατίθασοι δεν τους αρέσουν η ρουτίνα, οι κανόνες και οι εντολές. Χρησιμοποιούν τις λέξεις, τις εικόνες, την μουσική και όποιο άλλο εργαλείο μπορούν για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αισθάνονται άνετα να δημιουργούν μέσα από την τέχνη τους και πολλές φορές διαπρέπουν σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Ζωγραφική, μουσική, χορός, θέατρο, φωτογραφία αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον.

Κοινωνικός

Φιλικοί, ανοιχτόκαρδοι, συνεργάσιμοι, εξωστρεφείς, ευχάριστοι, φιλόδοξοι χαρακτήρες. Συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο. Τους αρέσει να βοηθούν, να προσφέρουν, να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν, να ακούν τους συνανθρώπους τους. Συνήθως επιλέγουν επαγγέλματα που σχετίζονται με την ψυχολογία, την επικοινωνία, τη συμβουλευτική, τη δημοσιογραφία, την υγεία και όπου αλλού υπάρχει έντονη συναναστροφή με ανθρώπους.

Επιχειρηματικός

Χαρακτήρες δραστήριοι, εξωστρεφείς, ριψοκίνδυνοι, αισιόδοξοι, δυναμικοί, φιλόδοξοι, κοινωνικοί που διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και τους αρέσει η εξουσία και η διοίκηση της ομάδας. Θέτουν στόχους και θέλουν να τους πετύχουν, κάτι που συμβαίνει συχνά αφού διαθέτουν πειθώ. Δεν τους αρέσει να ελέγχονται από άλλους, εκτιμούν την ανεξαρτησία τους και θεωρούν τους εαυτούς τους δημοφιλείς και με αυτοπεποίθηση. Θα τους βρείτε σε υψηλές διοικητικές θέσεις σε τομείς του εμπορίου, των επιχειρήσεων, των τραπεζών.

Συμβατικός

Είναι άνθρωποι που χρειάζονται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να παράξουν. Χρειάζονται συγκεκριμένες και ξεκάθαρες εντολές, χρονοδιαγράμματα, τάξη και ασφάλεια. Τους αρέσει η εργασιακή ρουτίνα, είναι μεθοδικοί και προσαρμόζονται εύκολα. Διακρίνονται για την πειθαρχία, την επιμέλεια, την ψυχραιμία, την ακρίβεια, την αξιοπιστία και την οργανωτικότητά τους. Τους ταιριάζουν τα στρατιωτικά, λογιστικά επαγγέλματα, ενώ θα μπορούσαν να εργαστούν άριστα ως δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: